Ecos och (Supernäringen) MedellångaTriglycerider

Ecos innehåller medellånga triglycerider ( MCT ) vilket är en unik form av fett som ger en lång rad positiva hälsoeffekter .
Trots de möjliga anti-aging egenskaperna MCT har dessa till stor del okända för många entusiaster av livsförlängning.
Fetter i kosten är molekyler sammansatta av enskilda kolatomer länkade till kedjor som sträcker sig från 2 till 22 kolatomer i längd.
Långa fettsyror ( LCT ) från 12 till 18 kolatomer är sedan länge den dominerande formen av fett i den amerikanska kosten. MCT, däremot , består av
endast 6 till 10 kol länkar . På grund av deras kortare kedjelängd, har MCT ett antal unika egenskaper som ger dem fördelar över de vanligare LCT .
Fram till början av 1980-talet, var MCT övervägande endast tillgänglig som en beståndsdel i smör , kokosolja , och andra naturliga källor.
Men Dr Vigen K. Babayan av "Nutrition Laboratory , Harvard University", har utvecklat en process för att tillverka dem i stora mängder, för att i första hand användas i terapeutiskt bruk under olika förhållanden. (1)


MCT ger cirka tio procent färre kalorier än LCT. Men detta är bara en av de unika fördelarna med MCT. (2) 
Ännu viktigare, minskad kedjelängd innebär också att MCT snabbare absorberas av kroppen och metaboliseras (förbränns)snabbare som bränsle (fig.1). Resultatet av denna accelererade metaboliska omvandling är att, istället för att lagras som fett omvandlas de kalorier som finns i MCT mycket effektivt till bränsle för omedelbar användning av organ och muskler.

De energihöjande egenskaper som tillskrivs MCT är det faktum att de korsar dubbla mitokondriemembranet mycket snabbt , och kräver inte någon närvaro av karnitin, vilket de långa triglycerider kräver (Fig.2). Resultatet är ett överskott av acetyl - CoA, som sedan följer olika metaboliska vägar,
både i mitokondrierna ( Krebs cykel) , och i cytosolen, vilket resulterar i produktion av ketoner.
Forskare tillskriver den ökade energin från konsumtion av MCT till snabb bildning av ketonkroppar. MCT är alltså ett bra val för alla som har ökat ett energibehov, som efter en större operation, under normal eller hämmad tillväxt, för att öka prestationsförmågan, samt att motverka den minskade energiproduktionen som beror på åldrande.

På senare år MCT har vunnit i popularitet bland idrottare som vill öka sin energinivå och förbättra uthålligheten under högintensiv träning, samt fungera som en alternativ energikälla för idrottare på hög proteinhalt och/eller kolhydratfattig kost. Forskare har tidigare visat att MCT kan öka fysisk uthållighet. Kapacitetstester i simning, på en diet innehållande MCT överträffade de med en kost som baserad på LCTs. (3)
Forskarna noterade att musklerna på de med MCT diet producerade högre nivåer av viktiga metabola enzymer (3 -oxo CoA - transferas , citrat syntas och malatdehydrogenas). Med MCT dieten brändes också fett i högre takt för att öka den cellulära energiproduktionen
.FORTSÄTTNING FÖLJER..................


REFERENSER:
1. Babayan, V.K. Medium chain fatty acid esters and their medical and nutritional applications. J Am Oil Chem Soc, 1981, 58: 49A-51A.
2. Kaunitz, H. Dietary use of MCT in "Bilanzierte Ernaehrung in der Therapie," K. Lang, W. Fekl, and G. Berg,
    eds. George Thieme Verlag, Stuttgart, 1971.
3. Fushiki T, Matsumoto K, Inoue K, Kawada T, Sugimoto E. Swimming endurance capacity of mice is increased by chronic consumption of
    medium-chain triglycerides. J Nutr 1995 Mar;125(3):531-9.