RAW Kokosvatten (eller inte?)

Vi vill börja med att klargöra EN viktig sak:

Verkligt RAW kokosvatten kan endast fås från en nyknäckt färsk kokosnöt.

Du kommer säkert att stöta på kokosvatten som marknadsförs och kanske till och med har namnet "RAW". Dessa har HPP (högtrycks) behandlats.

Vi vill därför förklara vad detta innebär och vad skillnaden mellan "vår" blixt-pastörisering, traditionell pastörisering och HPP behandling är och hur dessa olika behandlingar påverkar vattnet. 

 

Ecos naturella kokosvatten och Ecos chokladdryck "blixt" pastöriseras under några få sekunder precis innan de förpackas. Denna snabba form av pastörisering bibehåller både smak och näring mycket bättre än traditionell pastörisering (som normalt hettas upp i upp till 30 minuter) och undviker oxidering, aka "Pinking", som orsakas av förändring hos proteiner och enzymer till följd av högtrycksbehandling (HPP).

 

Konserverat kokosvatten och glasförpackat kokosvatten är normalt helt pastöriserat i 20 till 30 minuter i sina förpackningar, vilket kan leda till en metallisk smak och/eller en alltför söt smak då sötningsmedel ofta används för att motverka effekterna av pastöriseringen (detta är alltså varför socker eller andra sötningsmedel tillsätts).
PH värdet påverkas också och då används askorbinsyra vilket ger syranivåer som är cirka 50% till 100% högre.

Ecos föredrar också blixtpastörisering framför högtrycks bearbetning (HPP) av ett par viktiga anledningar. "Pinking" uppstår när kokosvatten genomgår HPP (Högtrycksbehandling). När du utsätter celler för tryck över ca 30.000PSI under flera minuter (HPP behandlat kokosvatten utsätts för nära 80.000 PSI) slås cellmembranstrukturen i bland annat proteiner och enzymer permanent sönder. När förändrade kemikalier inuti cellerna sedan börjar läcka ut i vattnet skapar detta en oxidativ process som gör vattnet rosa i färgen. 

Den rosa färgen har alltså ingenting att göra med antioxidantnivåer, även om du läser eller hör detta i flera företags marknadsföring av ”RAW kokosvatten” 
RAW kokosvatten kan du som sagt bara få direkt ifrån en färsk nyknäckt kokosnöt).

 Dessutom är miljön en jätteviktig del. I allmänhet ogillar vi de flesta dryckesbehållare på grund av plastanvändningen eller att de kräver konstant kylning. Den trevliga aspekten när det gäller ECOS förpackning är det att den har mindre än 1/5-del så mycket plast som i en normal plastflaska och den kräver endast kylning efter det att förpackningen öppnats. 

Vi skulle föredra en helt förnybar och komposterbar förpackning men det kommer tyvärr inte att existera förrän om ett par år. 

Vi har fram tills dess för avsikt att behålla denna förpackning.

Tack för att du tog dig tid att läsa och vi hoppas att du blivit lite klokare!